Towards a Sustainable Society

Introducing our main achievements : Real Estate Development

Project with Stories

Birth of an International Business Center Surrounded by a Genuine Forest:Otemachi Tower

Birth of an International Business Center Surrounded by a Genuine Forest:Otemachi Tower

Client : Mizuho Trust & Banking Co., Ltd.

Design : Taisei Corporation

Construction completed : April 2014

Location : Chiyoda-ku, Tokyo

This is a new landmark born in Otemachi where large scale redevelopment is underway with the aim of strengthening international competitiveness. A new integrated center for international exchange that includes offices, a hotel, commercial facilities, etc., was developed using the Special Urban Renaissance District method by Taisei Corporation and Tokyo Tatemono Co., Ltd. as project promoters.
The 2 buildings that were formerly on the site were demolished, and a high-rise multi-use building 38 stories above ground, the highest in the Otemachi area, was constructed. Besides providing offices for the Mizuho Financial Group and others, Aman Resorts are scheduled to occupy the top stories with a world-class luxury hotel. The underground commercial area “Ootemori” is directly connected to Tokyo Metro's Otemachi Station Tozai Line and Marunouchi Line passageways.
The major feature of this development is the 3,600 m2 green area named “Otemachi Forest” on the equivalent of 1/3 of the site. A genuine forest was reproduced in the business district by creating a mixture of trees suitable for the area, based on the theme of regeneration of nature while regenerating the city. The heat island effect is mitigated by forming a cool spot, and an ecological network is formed by linking with the green area of the Imperial Palace. Also, a pedestrian space is created that is continuous from Marunouchi and Otemachi, to Kanda, helping to vitalize the area.

Technology Window

Development of The Otemachi Tower commenced with the demolition of buildings. The “Tecorep System” was used to safely demolish the building reducing noise and dust, by covering the whole building. The engineers developed this system were awarded several prizes including the Prime Minister's Award. To form the forest, a “preforest” was developed in advance in Kimitsu City, Chiba Prefecture under the same conditions. Trees were planted in accordance with the plan for soil undulations and tree density and types, etc., and about 3 years after verification the trees and plants were transplanted. Also, ultra high strength CFT columns (steel tubular columns filled with ultra high strength concrete) were adopted for the large space of the atrium from the B2F to 3F. In this way the safety of pedestrians and a comfortable underground space were ensured.

  • First case of application of the new demolition method Tecorep System

    First case of application of the new demolition method “Tecorep System”

  • Planting experimentsin the "Preforest" (about 1,300 m²) (Kimitsu City, Chiba Prefecture)

    Planting experiments in the “Preforest” (about 1,300 m2) (Kimitsu City, Chiba Prefecture)

  • Ultra high strength CFT columns supporting the atrium

    Ultra high strength CFT columns supporting the atrium

OUR STORY

Yoichi Takase

Yoichi Takase
General Project Manager

A Site that Everyone Challenged “It Could Only be Done Here”

This was such an innovative plan that I thought “it could only be done here”. No matter how much I prepared, it was a constant battle with unexpected matters on the construction site. In particular, many things were tried out for the first time in this project, so many advance verifications and site tests were carried out at the design stage, in preparation for all kinds of risks. On the other hand, the safety and quality of the construction was supported by the steady accumulation of the efforts of each and every individual. At its maximum, about 2,500 people worked on the site. To ensure that we were advancing with everyone facing in the same direction, the goals were clearly defined, and we ensured that there was close communication. The work on this project was very worthwhile, with so many new challenges. I expect that this experience led to the growth of the young staff members in particular.

Shunsuke Sato

Shunsuke Sato
Manager, Urban Development Division

“I Completed a Daring Project Like No Other”

In the Special Urban Renaissance District system, special measures are applied such as relaxation of the floor area ratio in accordance with the degree of contribution to the district. At the planning stage not only that the function and quality of the building would be at the highest level, but also creation of new value for the area was needed. At this location what was highly evaluated was not compliance with uniform criteria, but contribution, rooted the area so day after day we discussed everything ranging from how to form a pedestrian network to the effect of creating a forest. As a result we received the highest ever floor area ratio designation of 1,600%. I am proud that our accumulated urban development know-how was highly evaluated as a contribution to urban renaissance, and led to the realization of this pioneering scheme.

Akira Taguchi

Akira Taguchi
Group Leader, Architectural Design Group, Design Division

“The Responsibility and Satisfaction of Giving Shape to a Concept”

It is the mission of design to enable a development concept to be realized. The concept of “Otemachi Forest” which is also the symbol of this project was born in order to realize “regeneration of nature while regenerating the city”. By using the company's ecological planning capabilities which analyze the relationship of people and community in a multi-faceted manner, the idea of creating a forest in Otemachi adjacent to the Imperial Palace, and realizing a green network stretching towards the East side of Tokyo, where development is proceeding. In addition, an atrium was provided directly connected to Otemachi Metro Station where 5 lines intersect. By providing the forest on a sloping surface natural light can be incorporated, thereby providing an open space that does not seem to be underground. It gives me great satisfaction as a designer to know that these ideas have been materialized as a place that gives many people pleasure.

Naoko Hanita

Naoko Hanita
Chief Manager, Environmental Planning & Assessment Sect. Environment Div.

“A Natural Forest from the Trees to the Grass”

We were very particular in creating “Otemachi Forest” in order to reproduce a natural forest. We undertook to create a forest rooted in this area that can continue for more than 100 years, not an orderly artificial forest. Therefore, we prepared environmental records with the local properties and natural vegetation scientifically linked. The species of trees were selected based on the advice of specialists. Not only the trees, but also the grasses covering the ground were reproduced. Monitoring continues at present to ensure that the forest created is cultivating properly. It is expected that in the future this will contribute to conserving biodiversity and mitigating the heat island effect, as well as improving intellectual productivity by the refreshment effect. My wish is that this city center forest will provide many people with more tranquility.

Introducing our main achievements

Honokuni Toyohashi Arts Theater PLAT

This is an art and cultural exchange facility developed by Toyohashi City by the PFI method. A consortium led by Taisei Corporation has undertaken the design and construction, and will maintain the building for 15 years. Specialist techniques in theater construction are incorporated, and an arch design with a brick wall was adopted for the external view along the road. A sustainability “CASBEE” Aichi S rank was obtained through measures such as the use of LED lighting, etc.

Genre : PFI

Client : Toyohashi Art and Culture Project Support Co., Ltd.

Design : Koyama Hisao Kenchiku Kenkyusho / Taisei Corporation JV

Completion : April 2013

Location : Toyohashi City, Aichi Prefecture

Honokuni Toyohashi Arts Theater PLAT

COCOLAS Ōtsu

This is a multi-purpose high-rise condominium block constructed on the West side of JR Ōtsu Station. It is a densely built-up area redevelopment project implemented integrally with a land readjustment project implemented by Ōtsu City, which is rare in Japan. Taisei Corporation supported the implementation of various aspects of the project since 2008 as a project cooperating company and a designated project representative, such as contribution to the association operation funds, administrative bureau work, implementation of construction, etc., as well as acquiring reserved housing floor area as a participating member.

Genre : Redevelopment

Client : Ōtsu Station West side Urban Redevelopment Association

Design : Research Institute of Architecture

Completion : November 2013

Location : Ōtsu City, Shiga Prefecture

COCOLAS Ōtsu

Ober Akashicho Residences

This is a condominium block for which everything was undertaken by the Taisei Group from planning, design, construction and management, with Taisei Corporation and Taisei-Yuraku Real Estate Co., Ltd. as the project promoters. A seismic isolation structure using the Hybrid TASS method was adopted, a fireproof store is provided on each story, and windows floor-to-ceiling of about 2.3 m height are provided, etc., in the pursuit of a secure, safe, and comfortable city center lifestyle, thereby providing the “Value of Higher Safety and Security” in accordance with the concept of the Taisei condominium brand.

Genre : Condominium project

Client : Taisei Corporation, Taisei-Yuraku Real Estate Co., Ltd.

Design : Taisei Corporation

Completion : March 2014

Location : Chuo-ku, Tokyo

Ober Akashicho Residences

Kawasaki Life Science & Environment Research Center (LiSE)

This is a research facility implemented by Kawasaki City by the PPP method, located in the Tonomachi district (King SkyFront) adjacent to Haneda Airport. It aims to realize life and green innovation in cooperation with the industrial, academic, public and private sectors. Taisei Corporation has undertaken all work from design and construction and will manage the facility for 20 years, to form an advanced research center utilizing private sector know how.

Genre : In-house development

Client : Taisei Corporation

Design : Taisei Corporation

Completion : December 2012

Location : Kawasaki-ku, Kawaski City, Kanagawa Prefecture

Kawasaki Life Science & Environment Research Center (LiSE)
Page Top